Wat te doen? Hier de TOP 3 van House of Bouillon!
Er valt ontzettend veel te beleven in Bouillon. De binnenstad ademt niet alleen cultuur en erfgoed, op terrasjes en in restaurants proef je wat délicieux is. Buiten de stad nodigen bossen en ongerepte natuur uit om er actief op uit te trekken. Langs de Semois vind je rust of de uitdaging van het water.
De diverse functies van de Ardense waterlopen en bossen
Zowel de bossen als de rivieren en beken vormen ideale biotopen voor heel wat dieren. De aanwezigheid van een grote dierenpopulatie is voor natuurliefhebbers een grote rijkdom. Maar ook vissers en jagers nemen in de Ardense natuur van oudsher een belangrijke plaats in. Dat deze combinatie van verschillende functies (nl. natuurbeleving, vrije tijd, economisch, toerisme, jagen en vissen…) soms tot conflicten kan leiden, hoeft uiteraard geen betoog. Diverse instanties en overheden proberen vanuit diverse belangen een harmonieus evenwicht te bewerkstelligen.
Zo is het vissen voor vele Bouillonnais al erg lang een veelbeoefende vrijetijdsbesteding. Ook het vistoerisme speelt een belangrijke rol in de regio. De Semois heeft van oudsher een zeer grote vispopulatie, waardoor het er aangenaam vissen is. De laatste decennia wordt de pret echter wat getemperd door een grote terugval van het visbestand. Over de oorzaken van de drastische daling van het visbestand zijn de meningen sterk verdeeld. Sommigen spreken over een niet doordacht oeverbeheer, droogte, watervervuiling of de bouw van barrages. Ook de sterke aangroei van bepaalde diersoorten die in en rond het water leven, zoals reigers, aalscholvers en zelfs de alles etende wasbeer, worden vaak als een belangrijke oorzaak aangeduid. Uit een andere hoek worden de vissers zelf soms gezien als de grootste bedreiging van het ganse ecosysteem. Maar het beeld van de visser die gulzig de ganse rivier leeg vist, maakt stilaan plaats voor het imago van de visser als gewaardeerde natuurvriend, die inspanningen levert om het geliefde waterparadijs zo goed mogelijk in stand te houden. Ook de plaatselijke visvereniging (Société de Pèche les Amis de la Semois) werkt mee aan het behoud van de vispopulatie in de Semois. Ze respecteren het no kill systeem waarbij de gevangen vis terug in het water gegooid wordt. De vereniging zet zich, in samenwerking met het Département de la Nature et des Fôrets (DNF), ook in voor de zogenaamde rempoissonnement, waarbij (in ‘pisciculturen’ gekweekte) vis regelmatig uitgezet wordt om zo de populatie op peil te houden.
Ook in de bossen is het zoeken naar evenwichten… Naast de 7200 hectare publiek bos zijn op grondgebied Bouillon nog heel wat bossen in privébezit. Zowel voor het toerisme als voor het natuurbehoud is het belangrijk dit uitgestrekte gebied en het aanwezige dierenbestand met grote zorg te onderhouden. Een ware evenwichtsoefening want er spelen ook grote financiële en economische belangen (bv. verkoop van hout, verhuring van de jachtrechten…). Qua dierenpopulatie zijn er in Bouillon momenteel te veel everzwijnen en ook aan herten is geen gebrek. Een teveel aan grofwild kan echter grote schade toebrengen aan de vernieuwing van bomen of aan de omliggende landbouwgebieden. Heuse afschietplannen met quota’s moeten soelaas brengen. Voor elk jachtgebied wordt bepaald hoeveel en welk grootwild mag neergehaald worden. Op die manier probeert de overheid via de jacht het wildbestand in evenwicht te houden met de ecologische en economische functies van het bos.
Het is duidelijk dat zowel de Semois (en de beken die ernaar stromen) en de uitgestrekte bossen door het toerisme een belangrijke economische functie hebben in Bouillon, want een groot percentage van de toeristen komt om te genieten van de bossen en het water die een stempel zetten op het landschap in de regio Bouillon!
Hieronder lees je onze House of Bouillon suggesties om in deze prachtige regio volop te genieten van wat de natuur te bieden heeft. Eerst is er een TOP 3 van halvedag-activiteiten, en vervolgens worden nog een aantal interessante tips (om te doen, om te overnachten of om te eten) meegegeven.
House of Bouillon TOP 1 NATUUR:
Wandeling in het mondingsgebied van de beek Ruisseau des Aleines
Een woest stukje natuur in het mondingsgebied van de beek Ruisseau des Aleines verbergt enkele ruïnes van een smederij, die aan de oorsprong lag van de later bloeiende ijzerindustrie. De sterk vertakte waterloop was destijds de noodzakelijke energiebron bij de ijzerproductie. De vele afwateringskanaaltjes zijn nu een paradijs voor bevers!
De (ong. 8km lange) bewegwijzerde wandeling “Au fil de l’eau des Aleines” is onze favoriet, want natuurminnaars komen er zonder meer aan hun trekken. De Semois, de prachtige en soms wilde beek en dan ook nog enkele unieke (en legendarische) uitzichtpunten (zoals de Saut des Sorcières, Roche à Colas en de Mont de Zatrou) behoren tot de ingrediënten van deze schitterende wandeling:
De grandioze rotsformatie Saut des Sorcières (Heksensprongrots) spreekt tot de verbeelding, want een legende vertelt hoe hier ooit de herder Colas Tcha Tcha aan de heksen leerde hoe ze, gezeten op hun bezem, van de top van de rots moesten springen… om verderop - diep in het dal de Ruisseau des Aleines- een andere rots (nl. de Roche à Colas Tcha Tcha) te bereiken.
La roche à Colas Tcha Tcha is genoemd naar de herder-heksenmeester. Je kan vanop deze rots genieten van een heerlijk uitzicht over het dal van de Ruisseau des Aleines. Een legende vertelt hoe de herder Colas Tcha Tcha aan de heksen leerde hoe ze, gezeten op hun bezem, van de top van de rots Saut des Sorcières (enkel km ten zuiden van dit punt) naar deze rots moesten springen.
Vanaf het uitkijkpunt le Mont de Zatrou kijk je uit op de Semois die bijna in rechte lijn naar het zuiden stroomt. De twee eilanden van Lipire en van Ligrorode worden omarmd ter hoogte van een voormalige smederij. Rechts liggen de gemeentelijke bossen en daar bevindt zich de grot van de fee Namousette. Deze rots, gelegen tussen het oostelijke puntje van Presnaumont en de Mont de Zatrou, zou de schuilplaats zijn geweest van de fee Namousette. Volgens de legende vermeden boeren tot voor kort om hun koeien te laten grazen in het weiland naast het nabijgelegen bos, omdat ze dachten dat ze zouden vermageren vanwege een vloek over deze omgeving. Maar volgens de overlevering bleek uit verder onderzoek echter dat er tussen het gras in deze weide een plant groeide (wijnruit) die het metabolisme (~gewichtsverlies) stimuleert.
De wandeling start aan camping Maka, gelegen aan de Semois, en is bewegwijzerd met bordjes met met een blauw kruis op een witte achtergrond. Meer info: Au fil de l’eau des Aleines - Wandelroute | RouteYou
House of Bouillon TOP 2 NATUUR:
Points de vue - wandeling rondom Dohan
De imposante brug over de Semois drukt zijn stempel op het ooit welvarende Dohan. Vervallen gebouwen geven de dorpskern nu eerder troosteloze aanblik, maar de ongelooflijke natuurpracht en de onmetelijke stilte doen de bouwkundige teloorgang snel vergeten. Dohan is een toplocatie voor wie wil genieten van spectaculaire uitzichten op de meanders van de Semois en de rust en stilte van de Ardennen wil ervaren!
De bewegwijzerde wandelingen, startend aan de kerk van Dohan, met nummers 22, 23 en 17 zijn gezegend met schitterende points de vue, die postkaartgewijs de meanders van de Semois vanuit verschillende invalshoeken belichten. Het gaat onder andere over volgende uitzichtpunten:
de Rocher Lecompte en Rocher des Clappes (op wandeling 23)
de Dampirée en Saurpire (op wandeling 22)
de Roche de la Schevauchée (op wandeling 16)
en de Viaumont (op wandeling 17).
Wij suggereren om bij het Maison du Tourisme du Pays de Bouillon (Quai des Saulx 12, Bouillon, https://www.paysdebouillon.be/) voor 8 euro de wandelkaart Grand Bouillon – Groot Bouillon (schaal 1: 25 000) aan te schaffen, waarop deze uitzichtpunten ook staan aangeduid. Op die manier kan je ofwel één van de bovenvermelde wandelingen volledig volgen, ofwel zelf een tocht samenstellen die een combinatie maakt van verschillende wandelingen. Aan u de keus!
House of Bouillon TOP 3 NATUUR:
Arboretum
Voor wie veel verschillende bomen wil zien op een beperkte oppervlakte is een arboretum de plaats bij uitstek. Ook het arboretum van Bouillon is een openlucht bomenverzameling – de term is afgeleid van het Latijn arbor, boom- die zijn oorsprong vindt in de verzameldrang van bomenliefhebbers. Dit arboretum werd aangelegd in 1906 en bedekt 2ha56.
Deze site is volgens ons een bezoekje waard, want je kan er ruime collectie exotische boomsoorten vinden. De meeste bomen zijn oorspronkelijk afkomstig uit Azië en Noord-Amerika, en ze zijn zichtbaar vanaf open en aangename wandelpaden. Het is misschien vreemd om tijdens een weekendje Ardennen tijd te maken om exotische bomen te bekijken, maar aangezien de wandeling naar het arboretum (bv. via La Ramonette met zijn prachtig uitzichtpunt naar het kasteel) zeker de moeite is, zetten we deze activiteit toch in de House of Bouillon TOP 3.
Het arboretum herbergt ongeveer 150 inlandse en exotische soorten loofbomen en harsachtigen. Zo vind je er een Tsuga mertensiana, bekroond als kampioen van België. Een andere monumentale boom is een Abies grandis die met zijn 48 meter hoogte vice-kampioen van België werd.
In mei-juni trekt de tulpenboom van Virginie (Liriodendron tulipifera) de aandacht door haar bloemenpracht. In augustus schittert dan vervolgens de Japanse lariks (Larix kaempferi) met zijn flamboyante geel-oranje tinten.
Ook de sequoia's, de reuzen in de wereld van de coniferen, fascineren de bezoekers door hun adembenemende schoonheid. Dan is er nog een belangrijke boom om te vermelden: de Vancouverspar of reuzespar (Abies grandis) die vice-kampioen van België is. Deze naaldboom groeit ongelofelijk snel, en is te herkennen aan de geur van citronella die vrijkomt wanneer we de naalden kneuzen. Geniet van dit arboretum, dat vrij en gratis te bezoeken is!
House of Bouillon TIP 1 NATUUR:
genieten van de brûme boven het legendarische Graf van de Reus
In de vroege ochtend liggen de meanders van de Semois vaak bedekt onder een betoverende sluier van mist. Het is een unieke ervaring om zo’n schouwspel te observeren vanop een hoger gelegen uitgangspunt. Achter dit mysterieuze rookgordijn, de typische Ardense brûme, zit vaak een boeiende geschiedenis verborgen. Een echte aanrader is het om in alle vroegte in Botassart te genieten van het adembenemend uitzicht over het legendarische Graf van de Reus (~Tombeau du Géant). Het is -als de brûme aanwezig is- een uniek schouwspel waar de stilte en de natuurpracht éénieder tot rust brengt.
House of Bouillon TIP 2 NATUUR:
de Grote Eik (~le Gros Chêne)
Bouillon ligt aan de grens met Frankrijk. Tijdens de gevechten in de Frans-Pruisische Oorlog (van 1870-1871) hadden de Pruisische soldaten bijkomende kanonrijtuigen nodig en gingen hiervoor op zoek naar hout. Een reusachtige boom in de bossen tussen Sedan en Bouillon sprong hen in het oog. Toen ze de hakbijl boven haalden stelden ze vast dat ze die kolos, die 50 meter over de grensbeek op Frans grondgebied staat, op Belgische bodem richting Bouillon zouden moeten wegslepen. De Franse kant nemen was door een steile helling niet mogelijk. Het kapwerk werd stopgezet en de Pruisische autoriteiten vroegen een doorvoervergunning over Belgisch grondgebied aan. De lokale douaniers van Beaubru (op de splitsing van de weg van Bouillon naar Sedan en Florenville) weigerden categoriek, na gealarmeerd te zijn door de Franse boswachers. Het is bijgevolg de verdienste van België dat deze indrukwekkende eik, le Gros Chêne Français, nu al met een omtrek van 5,25 meter, van de ondergang werd gered. Na het vertrek van de Pruisische troepen werd de inkeping door de Belgische boswachters gevuld met stenen en cement. Je kan na een korte wandeling (ong. 1,5km) deze boom, die dus op Frans grondgebied staat) deze boom (waar ook een aanduidingsbord bijstaat) bereiken wandelen via een wandeling vanaf de grote weg Bouillon-Florenville. Komende vanuit Bouillon parkeer je net voorbij de splitsing (Beaubru) de eerste (niet verharde) parking aan de rechterkant. Daar staat de wandeling aangeduid.
House of Bouillon TIP 3 NATUUR:
parelmossels
De Semois was indertijd de biotoop van de zogenaamde ‘parelmossel’. Deze zoetwaterparelmossel was in die tijd in grote aantallen aanwezig en plaveide de rivierbedding. Naar schatting versierden er in 1950 enkele miljoenen de bodem. Om een parel in een mossel te vinden moest je geluk hebben, want slechts één op de tienduizend mosselen draagt een parel. Maar jammer genoeg is deze mossel niet meer te vinden in de Ardense wateren. Overbevissing is niet de enige factor die verantwoordelijk is voor het verdwijnen van de parelmossel. Een goede waterkwaliteit en de aanwezigheid van rivierforel in wiens kieuwen de larven zich vastklampen, zijn noodzakelijk voor de ontwikkeling van deze mossel. Verschillende beschermingsprogramma's gecoördineerd door de DEMNA (Departement voor de Studie van het Natuurlijke en Agrarische Milieu) helpen om de habitat van de parelmossel te herstellen. Deze soort is nu weer te vinden in bepaalde beken en rivieren in de provincie Luxemburg. In de Semois is wel een andere mossel aanwezig, die echter ook wordt bedreigd. Dit is de Batavia riviermossel. De schelpen van deze zoetwatermossel, die helaas geen parels produceert, zijn gemakkelijk te vinden langs de rivier. Bij een lage waterstand vonden wij er al op de oevers van de Semois ter hoogte van de ‘barrage’ in de stad.
SUGGESTIES VOOR NATUURLIEFHEBBERS OM TE ETEN & OVERNACHTEN :
De 2 vakantiehuizen Moulin du Rivage liggen in een prachtige natuur rechtover Tombeau du Géant, aan een klein beekje dat uitmondt in de Semois waar vroeger een molen was. Het is er bijzonder mooi en rustig gelegen. Meer info: Moulindurivage
House of Bouillon heeft steevast een vegetarische schotel op de kaart staan, met veel lekkere groenten. Een aanrader! Meer info: House of Bouillon | Restaurant - Brasserie | Lunch & diner in Bouillon
Meer tips, verhalen en informatie kunt u lezen in het boek 'Beleef Bouillon'. Verkrijgbaar in House of Bouillon, Bouillon Medieval Experience, Musée Ducal, Papeterie des Ardennes of het Kasteel van Bouillon.